Piyasa Değeri ve İçsel Değer Nedir?
Sermaye ve Ortaklık Yapısı Örneği
Bir Önceki yazımda anonim şirketi oluşturan paylardan, nominal değerden ve ödenmiş sermayeden bahsetmiştim. Şimdi gelin buna bir örnek verelim.
Kamuyu Aydınlatma Platformu veya birçok finans sitesinden halka açık şirketlerin ne kadar hissesi olduğunu(ödenmiş sermayesinin ne kadar olduğunu) ve mevcut hisselerin ne kadarının borsada işlem gördüğünü (yani fiili dolaşım oranının ne olduğunu) öğrenmek mümkün.
Yukarıdaki resimden de anlaşıldığı üzere ISMEN şirketinin toplam hisse sayısı 355 Milyon, Borsada işlem gören hisse sayısı 121,6 Milyon, İş Bankası’na ait hisse sayısı ise 233,3 Milyon adettir.
Piyasa Değeri Nedir?
Piyasa Değeri kavramını en kaba tabiriyle piyasanın bir şirkete biçtiği değer olarak ifade edebiliriz.
Her bir adet hissenin nominal değerinin 1 TL olduğundan bahsetmiştik. Bu aslında bir kağıt olan hisse senedini çıkarırken ona verilen, kuruluş için ortaya koyulan paraya eşit olan değerdir. Hikayenin başında sermaye 50.000 TL ise her bir hisse 1 TL olmalıdır.
Ancak şirket bu parayı çalıştırır, yani faaliyetlerinde kullanır. Ticaret yapar, araba alır, mülk alır, makine alır belki gün gelir sermayesi 50.000 TL olan şirket senede 50 Milyon kazanır. Haliyle senede 50 Milyon kazanan şirketin 1 adet hissesinin değeri, hisse üzerinde yazan 1 TL’nin de çok üzerindedir.
Yukarıda ISMEN’den örnek verdim, yine buradan devam edeceğim. Bu yazıyı hazırladığım tarihte (06.05.2023) ISMEN kapanış fiyatı 43,68 TL’dir. Yani 1 TL nominal değerli (1 adet) ISMEN hissesi 43,68 TL piyasa değerine sahiptir.
ISMEN şirketinin toplam hisse adeti (yani ödenmiş sermayesi) 355 Milyon TL olduğuna göre bu şirketin güncel piyasa değeri:
355.000.000 x 43,68 TL = 15.500.000.000 TL’dir.
İçsel Değer Nedir?
Nominal değerin ve piyasa değerinin ne olduğunu öğrendik. İçsel değer bu ikisinden de tamamen bağımsız bir kavramdır.
İçsel değer, bir şirketin asıl değeri yani amiyane tabiriyle ederidir diyebiliriz. Biz yatırımcılar borsada çoğu zaman, hisse senedi piyasanın etkin olmamasından, yani bir şirketin piyasa değerinin içsel değerinden daha düşük olması sonucu bu ikisi arasında oluşan iskontodan para kazanıyoruz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus da piyasanın etkin olmamasının bir diğer sonucunun bazı şirketlerin içsel değerinin çok üzerinde bir fiyatla fiyatlanabileceğidir. İçsel değer hesaplaması için belirli metodlar olsa da bunun sübjektif bir kavram olduğunu, bir şirket için her yatırımcının farklı bir içsel değer hesaplayabileceğini unutmamak gerekir.